Hittestress in combinatie met Klauwgezondheid

Wanneer een koe in de zomer buiten loopt, is de infectiedruk vanuit de stal lager. Logisch, de koe loopt namelijk buiten wat er voor zorgt dat de klauwen opdrogen (zuivelduurzaam, 2020). Zo zijn infectieuze ziektes zoals Mortellaro, tussenklauwontsteking en stinkpoot zomers bij koeien die in de stal blijven vaak meer aanwezig, dan wanneer de koeien ook buiten lopen. Infectieuze ziektes steken de kop op wanneer er verminderde weerstand is; en dit is wat gebeurd in de hittestress periode. Door minder te vreten, daalt de weerstand van de koe. Dit heeft als gevolg dat ze kreupel (kan) worden, waardoor ze minder naar het voerhek gaat. Ook is ze hierbij een besmettingsbron voor de ander dieren in de stal (Melkveebedrijf, 2021).

Klauwbekappers merken in de wintermaanden goed dat wanneer in de zomermaanden hittestress is geweest, de koeien meer tussenklauwontsteking krijgen en zoolproblemen ontstaan. Uit gegevens van Digiklauw (GD) is in kwartaal 3 een piek te zien in wittelijnproblemen. (Veehouder en veearts, 2018) Door het langer staan en korter liggen, ontstaat meer druk op de klauwen (Brons Voorthuizen, 2021). Dit kan zoolbloedingen veroorzaken omdat de koe beter op 1 plek kan staan om haar warmte kwijt kan raken.

Als gevolg van hittestress zien we vaak dat de productie van biotine in de pens lager is (GD). Dit wordt vaak veroorzaakt door een subklinische pensverzuring  als gevolg van een lagere ruwvoer opname bij het voeren van hoge krachtvoerniveaus . De biotinevoorziening van de melkkoeien kan in die gevallen onvoldoende zijn om de behoefte van hoogproductieve koeien te dekken (GD). Biotine is verantwoordelijk voor de vorming van keratine. Keratine is een eiwit dat verantwoordelijk is voor de hardheid van de klauwen. Dus te weinig biotine heeft direct een negatief effect op de hoornkwaliteit. De klauwen worden hierdoor zachter en de kans op wittelijndefecten (bleinen) of zoolzweren (ulcera) nemen toe.

De gevolgen van hittestress zijn vaak pas zichtbaar na een warme periode.

Topro Hoof bolus

De Topro Hoof bolus is een mineraal dieetvoeder voor rundvee ter ondersteuning van de regeneratie van hoeven. Deze bolus draagt namelijk bij aan de klauwvorming en de productie van keratine door de toevoeging van o.a. zink, vitamine E en biotine (dagelijkse afgifte van 18 mg biotine over een periode van 70 dagen). Keratine is een belangrijk eiwitcomplex voor klauwverzorging en klauwkwaliteit.

>> Direct naar Topro Hoof bolus