Voeding, hygiëne en huisvesting zijn dé thema’s in de opfok van kalveren. Aan deze drie thema’s moet zorg en aandacht worden besteed, want ook hierbij geldt: voor optimale prestaties komt het aan op details. En dat is niet zonder reden, want het is bewezen dat de opfok van kalveren zowel direct als indirect de grootste impact heeft op het sterftepercentage en op de ontwikkeling van het jonge kalf (Antonis et al. 2017). Reden genoeg dus om ook aandacht te besteden aan de details.
In het schema hieronder staan de belangrijke thema’s rondom de opfok genoemd en de relatie die ze tot elkaar hebben.
Bovenstaande afbeelding laat de effecten op een kalf zien waarbij hygiëne, voeding en huisvesting “niet optimaal” zijn.
▲ = toenemen/positief effect | ▼ = afnemend/negatief effect
Bovenstaande afbeelding laat de effecten op een kalf zien waarbij hygiëne, voeding en huisvesting “optimaal” zijn.
▲ = toenemen/positief effect | ▼ = afnemend/negatief effect